петък, 4 октомври 2019 г.

Нужна ли е подготовка за начинаещите във фитнеса?


Всички сме виждали следната картина в залите: напълно начинаещ, без нито един грам мускули, се опитва да хвърли тонове желязо от първата тренировка в пълно съответствие с шампионските програми на Шварценегер или Хани. Уви, известните програми за супер шампиони, носещи им победа и слава, за начинаещи се превръщат в разочарование, преумора и травма.

Адаптиране към натоварванията

 Всяко неподготвено човешко тяло се нуждае от много месеци, ако не и години, за да се адаптира към натоварванията, които атлет на високо ниво може да издържи. В допълнение, чисто технологично усъвършенстваните програми може да са твърде сложни за начинаещи. Нужно им е време, за да овладеят правилната техника за изпълнение на определени упражнения с тежести.
сармс цена

Прекалените принудителни натоварвания, желанието сляпо да копират тренировъчния процес на своите идоли, водят само до факта, че напълно претрениран, измъчван от постоянна мускулна болка и шипове на кръвното налягане, младежът напуска залата завинаги, дълбоко разочарован от избрания спорт. Има и погрешно схващане, че мускулният растеж при начинаещи неизбежно трябва да премине през болка. Много опасно погрешно схващане. 

Постоянните болезнени усещания в мускулите показват само напълно неправилно избрана тренировъчна техника. Много е важно винаги да помните следното. През първите 3-6 седмици новодошлите, като правило, бързо и стабилно добавят показатели за сила и дори независимо от типа програма, която те изпълняват. Понякога темпът на растеж на тези показатели може да достигне 5% на тренировка. Внимание, не се ласкайте. Явлението на това явление е доста просто и по никакъв начин не е свързано с нарастването на мускулната маса и реалната сила.

Увеличаването на вашите тренировъчни тежести се обяснява на първо място с адаптирането на нервната ви система към новите видове физическа активност за нея. Просто казано, тялото ви се научава да прави технически правилно упражнението, тоест всички мускули и мускулни групи, участващи в това упражнение, се учат да се включват в правилната последователност и в максимална възможна степен. В културизма това се нарича „развитие на механизма на мускулна координация.

“ Следващият аспект на адаптацията на начинаещия към повишени натоварвания е „координацията на двигателните единици“ на определена мускулна група. Това означава да научите тялото точно коя част от мускула трябва да бъде включена в даден конкретен момент от упражнението, за да се развият най-големи усилия.

Състезателният аспект на тренировките 

Има още една доста често срещана опасност, която заплашва начинаещите спортисти, особено подрастващите. Това е прекомерна страст към състезателния аспект на обучението. Много момчета се стремят непрекъснато да увеличават теглото на щангата въз основа на не собствените си физически възможности, а ръководени от принципа „кой е повече“. 

Начинаещите се „бръчкат“, пълзят, „мостят“ под мряната, опитвайки се да изтръгнат очевидно прекомерна тежест за тях. В същото време те не натоварват мускулите, за които е предназначено това упражнение и най-важното - те винаги рискуват нараняване. Не трябва да забравяме, че всеки човек е дълбоко индивидуален. И такива свойства на човешкото тяло като растеж, структура на тялото, метаболизъм и процеси на възстановяване, естеството на привързване на мускулите към костите, всяка има своя, дълбоко индивидуална. Често човек, който не прилича на спортист, е в състояние да изтръгне много по-голяма тежест от гигант, пълен със здраве, така че да се състезава помежду си е ненужно и опасно нещо.

Концентрация върху тренировка 

Друга често срещана грешка за начинаещите е невъзможността да се концентрират върху тренировката: ненужни разговори, прекалено дълги почивки между комплектите. Психиката също трябва да бъде подготвена постепенно за големи натоварвания, както и за "физиката". Всичко изброено по-горе изобщо не означава, че при изграждането на тренировъчния процес за начинаещи няма място за търсене и експериментиране. Но практиката показва: именно индивидуализацията на програмите за начинаещи е ключът към успеха и по-нататъшния бърз растеж на силата и мускулната маса. Такава индивидуализация обаче задължително трябва да се основава на дълбоко познаване на физиологичните и морфологичните характеристики на човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар