четвъртък, 3 октомври 2019 г.

Вода и спорт: как недостигът на вода влияе на тялото ни по време на упражнения?



По всяка вероятност поне веднъж в живота си се сблъскахте със ситуация, при която по време на тренировка сте се чувствали по-уморени от обикновено, но в същото време усилията са били минимални. Може да се окаже, че причината е във водния баланс на тялото ви, или по-скоро в неговия дисбаланс.

Нека да разберем какъв е водният баланс и как влияе върху качеството на тренировките и цялостното здраве.

Общото количество течност в тялото е около 65% от телесното тегло. Химичните и метаболитни процеси в организма протичат с участието на вода. Също така, той съдържа полезни вещества, които човек консумира с храната. Водата участва в метаболизма на топлината, мазнините и въглехидратите, които се случват в организма. Всички тези процеси са тясно свързани с поддържането на добра физическа форма. Водата сама по себе си разтваря кислород и въглероден диоксид, поради което дори дишаме поради наличието на влага в тялото ни.

Но загубата на вода и дехидратацията влияят неблагоприятно върху функционирането на отделни органи, различни системи и целия организъм. Липсата на вода може да доведе до намаляване на обема на кръвта, както и кислородно гладуване.

Нашето тяло се нуждае от 30 мл вода на ден на 1 кг телесно тегло. Например човек с тегло 85 кг трябва да пие 2,5 литра вода на ден. Но не бива да надвишавате тази норма.

По-рано писахме за Как да свикнем да пием повече вода?

Каним ви да разберете какво се случва с човешкото тяло по време на тренировка без вода.
1. Намалена производителност на тренировката
В резултат на изчисления специалисти от Холандия стигнаха до извода, че ако човек загуби само 5% влага, тогава ефективността на изследванията му намалява с 30%. Ако искате да сте отпред, тогава не забравяйте да пиете вода. А загубата на повече от 10% вода може да доведе до по-сериозни последици. Това ще се отрази негативно не само върху качеството на тренировките, но и върху цялостното здраве.

В подобна ситуация беше и спортистка от Швейцария Габриела Андерсен. На Олимпийските игри през 1984 г. по време на маратона спортистът трудно пие вода. И като резултат - най-силният топлинен удар. На последния километър от разстоянието тя не успя да ходи дори. Краката й не се подчиниха и тя загуби ориентация в пространството.

В голяма рискова група хора с наднормено тегло. Те трябва особено внимателно да следят водния баланс и да пият много вода както по време на тренировка, така и през останалото време.
2. Повишава апетита
Рецепторите в нашия мозък, които са отговорни за жаждата и глада, са разположени един до друг. И много често бъркаме тези две усещания.

Ако след тренировка се почувства глад, възможно е това да е просто жажда. Ето защо, преди да ядете нещо, е по-добре да изпиете чаша вода. Ако гладът вече не се усеща, тогава това беше сигнал за недостиг на вода в тялото.
3. Натоварването на сърцето се увеличава
Липсата на влага причинява вазоконстрикция - тялото се опитва по този начин да поддържа запасите от вода, а кръвта става гъста. В същото време сърцето изпитва огромен товар, опитвайки се да прокара гъста течност през тесни капиляри. И като резултат - високо кръвно налягане, тахикардия, задух. И това не е всичко. Възможно е да има и други неприятни последици. Препоръчителният прием на вода по време на тренировка е 150-200 мл на всеки 15-20 минути.

4. Имате мускулна болка
При всяко ново натоварване мускулната болка е често срещано явление. Ако обаче се появи дехидратация, тогава тази болка може да бъде постоянен спътник на обучаващия се. По време на физическо натоварване върху тъканите се образуват микротравми - това е причината за болка.

За да избегнете това, трябва да помогнете за възстановяване на мускулите. Водата помага за усвояването на протеини и въглехидрати, които подхранват мускулните влакна. Следователно е невъзможно да се възстанови без нормален режим на пиене.
5. Ставите болят
Факт е, че течността, която е смазочното вещество на ставите, става по-гъста и вискозна при дехидратиране. Ставите започват да възприемат натоварването слабо. И като резултат - наранявания и болка.

6. Появява се оток
С липсата на влага тялото ни депозира течност в резерв. В допълнение, това може да причини тъмни кръгове под очите. За да се избегнат подобни явления, е необходимо да се използва вода не само след спорт, но и по време на тренировка. Това е изключително важно по време на дълги тренировки или по време на тренировки в горещ и влажен климат.
7. Усещат се спазми на крайниците.
Причината за гърчовете е дисбаланс на магнезия, от който зависи свиването на мускулните влакна. Най-сигурният и най-надежден начин за компенсиране на дефицита на магнезий (както и на калций, флуор, натрий, които са не по-малко важни за спортистите) е да пиете минерална негазирана вода, която можете сами да обогатите с всички полезни микроелементи, като използвате филтър с минерализатор.

За да не се сблъскате с всички горепосочени неприятни симптоми и проблеми, трябва редовно да пиете чиста вода, включително по време на физическа активност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар