понеделник, 7 октомври 2019 г.

Анатомия на краката



За да изберете упражненията за различни мускулни групи възможно най-ефективно, трябва да разберете техните анатомични особености. Разберете кои мускули са в групата на краката.

Мускулни групи

Краката са бедрата и подбедрицата, което също се нарича мускулите на прасеца. Най-трудните анатомични са бедрата, които се състоят от три мускулни групи:

- предна част - тазобедрени флексори;

- Задна секция - удължители на бедрата;

- Средната (медиална) секция е аддукторната мускулатура.

Мускулна структура на бедрото
sarms cena

Бедрото е най-масивната мускулна група в човешкото тяло. Именно тези мускули могат да развият максимално усилие в сравнение с други мускули. Тази мускулна група се състои от следните мускули:

- Бицепс на бедрата;
- Квадрицепс бедра;
- Водещите мускули на бедрото;
- Седалище.

Най-големият мускул в човешкото тяло е бедреният квадрицепс Името му се свързва с наличието на четирите мускула, съставляващи квадрицепса, които се наричат права, медиална, странична, междинна широка мускулатура. Четириъгълната бедрена кост е разширител на подбедрицата.

Бицепсът на мускулите на бедрото или бицепса включва два мускула: полу-мембранозен и полу-сухожилен. Това е мощен флексор за пищяла.

Групата на адукторните мускули се състои от тънки, гребени и три аддукторни (големи, къси и тънки) мускули. Функционалната цел на групата се крие в нейното име - привеждане на тазобедрената става. Поради причината, че хората са изправени, мускулите на аддуктора са много мощни.

Последният мускул в групата на бедрото е глутеус максимус. Той е най-големият мускул в цялото тяло. Мястото на прикрепване на мускула е тазовата кост и задната бедрена кост, разположени под тазобедрената става. Най-голямото натоварване на глутеусния мускул възниква при изкачване на стълби.

Мускули на пищяла

Структурата на тази група включва  прасеца 

Прасеца се състои от две секции (глави): странична и медиална. Нарича се още двойно-ставна, тъй като преминава през глезенните и коленните стави.

Както вече казахме, мускулът на солуса се намира под прасеца и преминава само през глезенната става. Основната цел на мускула е флексия на стъпалото.

За съжаление много спортисти обръщат малко внимание на развитието на краката, прехвърляйки акцента върху ръцете, гърба и гърдите. Освен това мускулите на краката са доста трудни за трениране и това е за много спортисти най-нелюбимата мускулна група. Но трябва да запомните, че тялото трябва да се развива хармонично и колкото и да е трудно да тренирате краката, това трябва да се направи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар